تمام افراد بشر، در آرزوى سعادت جاودانى هستند؛ اما عدهاى از راه آن منحرف شده و راهى را که به سوى فنا و بدبختى است انتخاب کردهاند و در دریاى غفلت غوطهورند. اینان نمىدانند که خوشبختى و بدبختى در نهاد همه کس از روى اختیار نهفته شده است، هر کس مىتواند به وسیله غفلت، دروغ، ریا، تقلب، ناپاکى و فساد، خود را گرفتار طوفان بدبختى گرداند؛ اما خوشبختى گنجى است که بدون رنج میسر نمىشود و چون آهوى وحشى است که به اندک غفلتى از آغوش آدمى فرار مىکند.
کسانى که اوقات گرانبهاى خود را بیهوده بگذرانند، کسانى که هزاران کار زشت از آنها سرزند، ناگفته واضح است که چون کرم ابریشم تار بدبختى را به دور خود مىتنند. عجیب اینجاست که آن هنگام که خود را در دام بلا گرفتار دیدند از روزگار شاکى و از دیگران ناراضى مىشوند و گناه خود را به گردن دیگران مىنهند، نمىدانند که از ماست که برماست!!
براى شکستن حصار فساد و بدبختى، خداى متعال مقرر فرموده که از دوازده ماه سال، افراد مسلمان، یک ماه آن را روزه بگیرند تا یکى از درهاى خوشبختى به روى آنها بازگردد.
کسانى که معناى رمضان و حوادث و خصایص آنرا خوب درک کردهاند، یک نوع الهام جانبخشى از آن مىگیرند که عبارت از نقطه آغاز یک آهنگ سفر روحانى است.
در این ماه مؤمن، خود را از زندگانى تاریک مادى خلاصى داده و قدم به دایره یک زندگى روشن مىگذارد.
از تیرهگىها و اندوه دنیا فارغ شده و به لذتى سرگرم مىشود که در آن هیچ دردى را احساس نمىکند. هر روز خود را با عبارت: «خدایا براى تو و به فرمان تو روزه مىگیریم» آغاز کرده و با جمله «خدایا براى تو و به فرمان تو افطار مىکنیم» آنرا به پایان رسانده و در بقیه اوقات نیز بهره وافى از دعا و تلاوت قرآن و نماز توجه به مقام ربوبى خواهد داشت.
قال رسولاللَّه صلى الله علیه و آله: لِلصَّائِمِ فَرْحَتانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ الْافْطارِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقاءَ رَبِّهِ «1».
«نبى مکرم اسلام فرمود: روزه دار دو خوشحالى دارد: هنگام افطار و هنگام ملاقات با پروردگار».
قال رسول اللَّه صلى الله علیه و آله: مَنْ صامَ شَهْرُ رَمَضانٍ ایْماناً وَاحْتِساباً وَکَفَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ وَلِسانَهُ عَنِ النَّاسِ قَبِلَ اللَّهُ صَوْمَهُ وَغَفَرَلَهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَما تَأَخَّرَ وَاعْطاهُ ثَوابَ الصَّابِرینَ «2».
«پیغمبر اکرم فرمود: کسى که ماه رمضان را روزه بگیرد، به خاطر ایمان و احتسابش نسبت به خداى متعال و گوش و چشم و زبان خود را از آزار مردم حفظ کند، خداى متعال روزه او را قبول مىکند و گناهان دور و نزدیکش را مىبخشد و ثواب صابران را به او عطا مىکند».
پی نوشت ها:
__________________________________________________
(1)- کافى: 4/ 65، باب جاء فى فضل الصوم، حدیث 15؛ من لا یحضره الفقیه: 2/ 76، باب فضل الصیام، حدیث 1780.
(2)- وسائل الشیعه: 10/ 164، باب 11، حدیث 13124؛ ثواب الاعمال: 290؛ المقنعه: 305، باب 7